Az uszoda veszélyei - a klór

A legtöbb uszodát és strandmedencét klórral fertőtlenítik, de sajnos egyre több kutatási eredmény arról számol be, hogy ennek bizony komoly veszélyei vannak, igen egészségkárosító ez a fertőtlenítési módszer. Egy nemrégiben elkészült tanulmány azt állítja, hogy nemcsak az asztmás betegségek kockázatát növelheti, hanem még rákkeltő is lehet. Az Amerikai Környezetvédelmi Hatóság is a klórozott fürdővíz rákkeltő hatása mellett érvel.

A klór jól oldódik a vízben, így könnyen képes elpusztítani azokat a mikroorganizmusokat, melyek az emberi bőrről, hajról vagy az izzadsággal kerülnek a vízbe. Sok helyen csak a klór segítségével lehet tisztán tartani a vizeket, máskülönben nagy lenne a fertőzések kialakulásának esélye.

Főként a kisbabák azok, akik különösen érzékenyek a klórra. A Német Környezetvédelmi Hivatal is felhívta arra a figyelmet, hogy azok a kisgyermekek, akik még nem töltötték be 2. életévüket és valamelyik hozzátartozójuk asztmás vagy szánanáthás, mindenképpen kerüljék a klóros vizet, nem vehetnek részt még babaúszáson sem, mert az ő esetükben az uszoda levegőjében lévő triklór-amin növelheti az asztma kialakulásának veszélyét. Néhány esetben egyes fedett uszodákban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által megengedett határérték sokszorosát mérték, egy alkalommal a 37-szeresét.

De mi is ez a veszélyes anyag pontosan? A triklóramin akkor keletkezik, mikor a klór és a húgysav reakcióba lép egymással. Húgysav pedig könnyen kerülhet a medencébe az izzadsággal és a vizelettel együtt is, sőt bizonyos kozmetikumokban is megtaláljuk ezeket az anyagokat. A fertőtlenítés melléktermékeként keletkező triklór-amin végül a levegőbe kerül, és az uszodák levegőjének jellegzetes szagát okozza, amit egyszerűen klórszagként szoktak emlegetni. Ezt belélegezve pedig hamarosan jelentkezhet valamilyen megbetegedés, például asztma.

Sajnos az üzemeltetők a technikai hiányosságokat hajlamosak túlzott klórozással elfedni. A klórnak egyébként lennének alternatívái, leginkább az algaölővel, ezüstkolloid-oldattal kombinált hidrogén-peroxidos tisztítószerek. Azonban előfordul, hogy az üzemeltetők az olcsóbb megoldásokat választják, még akkor is, ha hosszú távon egészségünk látja baját.

Swimseal termék!

Swimseal fülcsepp vízokozta fülgyulladás ellen 7,5ml

Swimseal fülcsepp víz okozta fülgyulladás ellen 7,5ml

Kapott már Ön, vagy gyermeke fülgyulladást uszodában, természetes vizekben?

Ár: 5290 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!