Az uszoda veszélyei - a klór

A legtöbb uszodát és strandmedencét klórral fertőtlenítik, de sajnos egyre több kutatási eredmény arról számol be, hogy ennek bizony komoly veszélyei vannak, igen egészségkárosító ez a fertőtlenítési módszer. Egy nemrégiben elkészült tanulmány azt állítja, hogy nemcsak az asztmás betegségek kockázatát növelheti, hanem még rákkeltő is lehet. Az Amerikai Környezetvédelmi Hatóság is a klórozott fürdővíz rákkeltő hatása mellett érvel.

A klór jól oldódik a vízben, így könnyen képes elpusztítani azokat a mikroorganizmusokat, melyek az emberi bőrről, hajról vagy az izzadsággal kerülnek a vízbe. Sok helyen csak a klór segítségével lehet tisztán tartani a vizeket, máskülönben nagy lenne a fertőzések kialakulásának esélye.

Főként a kisbabák azok, akik különösen érzékenyek a klórra. A Német Környezetvédelmi Hivatal is felhívta arra a figyelmet, hogy azok a kisgyermekek, akik még nem töltötték be 2. életévüket és valamelyik hozzátartozójuk asztmás vagy szánanáthás, mindenképpen kerüljék a klóros vizet, nem vehetnek részt még babaúszáson sem, mert az ő esetükben az uszoda levegőjében lévő triklór-amin növelheti az asztma kialakulásának veszélyét. Néhány esetben egyes fedett uszodákban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által megengedett határérték sokszorosát mérték, egy alkalommal a 37-szeresét.

De mi is ez a veszélyes anyag pontosan? A triklóramin akkor keletkezik, mikor a klór és a húgysav reakcióba lép egymással. Húgysav pedig könnyen kerülhet a medencébe az izzadsággal és a vizelettel együtt is, sőt bizonyos kozmetikumokban is megtaláljuk ezeket az anyagokat. A fertőtlenítés melléktermékeként keletkező triklór-amin végül a levegőbe kerül, és az uszodák levegőjének jellegzetes szagát okozza, amit egyszerűen klórszagként szoktak emlegetni. Ezt belélegezve pedig hamarosan jelentkezhet valamilyen megbetegedés, például asztma.

Sajnos az üzemeltetők a technikai hiányosságokat hajlamosak túlzott klórozással elfedni. A klórnak egyébként lennének alternatívái, leginkább az algaölővel, ezüstkolloid-oldattal kombinált hidrogén-peroxidos tisztítószerek. Azonban előfordul, hogy az üzemeltetők az olcsóbb megoldásokat választják, még akkor is, ha hosszú távon egészségünk látja baját.

Swimseal fülcsepp vízokozta fülgyulladás ellen 7,5ml

-0% Swimseal fülcsepp víz okozta fülgyulladás ellen 7,5ml

Kapott már Ön, vagy gyermeke fülgyulladást uszodában, természetes vizekben?

Ár: 3890 Ft
3890 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!